dijous, 25 de febrer del 2010

L'ANY NOU TIBETÀ

L’any nou tibetà, com en totes les cultures, celebra l'inici d'un nou cicle i té a veure amb la visió cosmològica d'aquest poble, de la visió de l'home en relació amb l'univers,amb la seva dimensió espiritual i amb el seu entorn quotidià.


La ciència que estudia els cicles i els seus fenòmens associats que estructuren el temps és l'astrologia. Al Tibet aquesta ciència té 4 fonts principals: l’antiga tradició Bön, l'astrologia Xinesa, l'astrologia Índia i el Tantra Buddhista de Kalachakra. Aquest és un Tantra molt profund que tracta de les relacions dinàmiques de l'home amb els elements de l'univers i de la seva repercussió en el cos més subtil de l'home, la dansa del macrocosmos amb el microcosmos.

Els cicles lunars tenen una especial importància en aquesta Tradició, la llum de la lluna que reflexa la llum del sol i les estrelles, té més a veure que el sol amb les nostres emocions i el nostre món interior. Així, l'any s'estructura en 12 llunacions de 29,5 dies de mitjana, el què representa un any de 354 dies, a diferència del nostre any solar de 365 dies. Per evitar crear una diferència excessiva entre el cicle solar i lunar, cada 30 mesos s 'intercala una tercera part del cicle lunar, que se l'anomena actualment mes bis.

L'any nou tibetà s'inicia al començament de la lluna nova del primer mes de primavera, això és, un mes i mig abans de l'equinocci de primavera, que se sol situar sempre entre primers de febrer i primers de març, cada any s 'adapta i només coincideix cada 3 anys amb l’any nou Xinès.

Els costums populars tibetans per preparar-se pel nou cicle són: netejar minuciosament la casa, les robes i el cos la vigília de l'Any Nou. També es prepara un menjar especial: uns raviolis de carn i herbes aromàtiques cuinats al vapor "los momos" amb el seu brou, pastissets de massa freda "Kabzé", iogurt de yak i les arrels "treuma".

Als monestirs es lleven abans de la punta d'alba per resar i purificar tots els possibles obstacles pel nou any, també s'evita viatjar durant els primers dies de l’any.

Aquest dia és una gran festa, tots els tibetans compleixen un nou any, un nou cicle, sense importar la seva data de naixement. Un cop ha despuntat el dia es procura evitar qualsevol acte que pugui perjudicar als altres, es gaudeix, es descansa i es fan tots els possibles perquè sigui un dia molt feliç amb tota la família, amics i éssers del nostre entorn.

Al centre de Vic Karma Txöpel també celebrem l’any nou tibetà. Cada any comencem amb una pràctica. Normalment fem Chenrezi (el Buda de l’amor i la Compassió). Desprès de la pràctica fem una celebració, cada persona porta alguna cosa de menjar o beure per compartir amb els altres (a vegades els tradicionals “Momos”).

Aquesta celebració és oberta a tothom que hi vulgui participar.

Ester de Grup Karma Txopel de Vic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada